Jyrki Tenni on pianisti joka on erikoistunut vapaan säestyksen ja improvisoinnin opetukseen. Hän on opettanut pianonsoittoa ja vapaata säestystä musiikkiopistossa, ammattikorkeakoulussa sekä Sibelius-akatemiassa. Tällä hetkellä hän opettaa mm. Helsingin Pianostudiossa.

 

Jyrki Tenni aloitti musiikkiharrastuksen 6-vuotiaana sähköuruilla isän avustaessa opiskelussa erilaisilla nuotti-numerokoodeilla. Seuraavana vuonna hän aloitti oppilaana Länsi-Helsingin musiikkiopistossa, jonka päästötutkinnon hän suoritti v. 1989. Merkittävä tapahtuma musiikkiuralla oli, kun ala-asteen musiikin aineenopettaja (huom. koulutukseltaan Sibelius-Akatemian musiikkikasvattaja) näytti, kuinka sointumerkeistä säestetään. Ensimmäinen esiintyminen oli YK:n Lasten juhlavuoden 1979 joulujuhlassa yhteislaulun säestäminen. Laulu oli “Minä soitan harmonikkaa”, joka oli sanoitettu uusiksi teemaan sopivaksi. Säestys oli vaihtobasso ja takapotku –säestys, siis tavallinen humppa c-mollissa. Tämän jälkeen hän säesti yhteislaulut kaikissa koulun tilaisuuksissa sekä koulun musiikintunneilla. Vapaan säestyksen taidot karttuivat luonnollisesti ja vain satunnaisen ohjauksen avulla. Pianonsoittotaito karttui musiikkiopistossa Kristiina Hohdin hyvässä opissa. Tärkeää soitonopiskelun motivaatiolle oli, että piano-opettaja ei arvottanut eri musiikkityylien soittamista.

Seppo Hovin kirjat Vapaa säestys 1 ja 2 olivat myöhemmin 1980-luvulla apuna taitojen rakentamisessa, mutta varsinaisesti ensimmäiset ohjatut vapaa säestys –tunnit olivat vasta Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen opiskeluaikojen alussa. Vapaa säestys 1-kurssin Jyrki Tenni suoritti tenttimällä, mikä ei ollut siihen aikaan kovin yleistä. Seuraavilla kursseilla häntä opettivat Kimmo Hakasalo, Kalle Elkomaa ja Carita Holmström sekä Esa Helasvuo. Erittäin tärkeäksi oppimiskanavaksi vapaan säestyksen osaamisen kannalta muodostuivat opiskelutovereiden kanssa harjoittelukopissa vietetyt jammailusessiot. Samaan aikaan musiikkikasvatusta opiskelivat nimittäin mm. Matti Paatelma, Toni Mäkinen, Tuomas Kesälä, Jiri Kuronen sekä muita tämän päivän ammattipianisteja.

Opiskeluaikoinaan Jyrki Tenni aloitti vapaan säestyksen opettamisen yksityisoppilailla, mutta pian häntä pyydettiin opettamaan Länsi-Helsingin Musiikkiopistoon jossa hän opetti 1995-2007.

Musiikkiteatterimaailmaan Jyrki tutustui v. 1993, kun Marcus Fageruddin luotsaama kuuden nuoren säveltäjän joukko sävelsi Mosaiik!-esityksen. Hän sävelsi kolme laulua siihen. Tässä produktiossa esiintyivät mm. Vuokko Hovatta, Petriikka Pohjanheimo ja Susanna Torvinen.

V. 1996 taidekorkeakoulut Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu tekivät yhteisproduktion Rosvo-Roope Kaapelitehtaalle. Käytännön sävellystyön lisäksi Jyrki Tenni ajautui ottamaan vastuun myös teoksen musical directorina ja kapellimestarina. Kokemus oli rankka, mutta arvokas uran jatkoa ajatellen sillä tämän jälkeen seurasivat tehtävät kapellimestarina ja muusikkona mm. Teatteri Pienessä Suomessa, Lilla Teaternissa sekä Kouvolan Teatterissa. Teatterikorkeakoulun säestäjänä hän on toiminut v. 1997 alkaen.

Jyrki on toiminut mm. teatterimuusikkona Lilla Teaternissa, Teatteri Pienessä Suomessa (nyk. Helsingin Kaupunginteatterin näyttämö), Teatterikorkeakoulum erilaisisssa projekteissa, Kouvolan Teatterissa sekä lukuisissa freelance-produktioissa.

V. 2001 Jyrki Tenni aloitti Sibelius-Akatemiassa vapaan säestyksen lehtorina. Ensimmäinen tehtävä olivat Vapaa säestys 1-ryhmäopetuksen kehittäminen. Projekti onnistui niin hyvin, että tuotos julkaistiin kirjana Vapaa säestys ja improvisointi (Otava, 2004). Kirja myi yli 15.000 kpl ja sen uusi painos "Vapaan säestyksen käsikirja" on edelleen merkittävä alan kokoomateos. Kirjan kattavuutta kuvaa hyvin se, että itävaltalainen Helbling-kustantamo päätti tehdä saksankielisen käännöksen siitä. Tätä versiota on päivitetty ja täydennetty vastaamaan kansainvälisiä vaatimuksia. Yhteistyökumppanina on ollut professori Ralph Abelein Frankfurtin Hochschule für Musik und Kunstista.

Kirjan englanninkielinen painos on nimeltään "Keyboard Accompaniment and Improvisation", saksankielinen painos on Liedbegleitung und Klavierimprovisation, ranskankielinen on Accompagner et improviser au piano  ja kiinankielinen on 钢琴上的风格化即兴伴奏和即兴伴奏.

Oppikirjailijan toiminnan lisäksi on toiminut kapellimestarina, säestäjänä ja keikkamuusikkona kiertäen Suomea omalla bändillään niin ravintoloissa, tanssilavoilla kuin yritysjuhlissakin. Hän on myös suosittu monipuolinen laulajien säestäjä, Teatterikorkeakoulun säestäjänä toimiminen vv. 1997-2010 ovat antaneet hänelle laajan kokemuksen myös laulajien ohjaamiseen.