Jyrki Tenni syntyi v. 1970 Etelä-Haagassa kirjastonhoitajan ja vakuutusmatemaatikon ensimmäisenä lapsena. Kodissa luettiin paljon, sillä äidinisä oli kirjailija Toivo Pekkanen. Tuohon aikaan vieroksuttiin satuja ja suosittiin yhteiskunnallisesti ja luonnonsuojelullisesti kantaaottavaa kirjallisuutta. Satuja kertoi aluksi oma isoäiti, myöhemmin niitä luettiin roppakaupalla kirjoistakin. Musiikkia ei kotona harrastettu, ensimmäinen kasettisoitinkin hankittiin vasta Jyrkin kouluun mennessä. Uuden auton mukana tuli myös ensimmäinen vaatimaton kosketus populaarimusiikkiin: englantilaisessa autossa oli demokasetilla Beatles-hitti “And I Love Her”. Seuraavat kasetit olivatkin sitten lastenlauluja.

Jyrki Tenni aloitti musiikkiharrastuksen 6-vuotiaana sähköuruilla isän avustaessa opiskelussa erilaisilla nuotti-numerokoodeilla. Seuraavana vuonna hän aloitti oppilaana Länsi-Helsingin musiikkiopistossa, jonka päästötutkinnon hän suoritti v. 1989. Merkittävä tapahtuma musiikkiuralla oli, kun ala-asteen musiikin aineenopettaja (huom. koulutukseltaan Sibelius-Akatemian musiikkikasvattaja!) näytti, kuinka sointumerkeistä säestetään. Ensimmäinen esiintyminen oli YK:n Lasten juhlavuoden 1979 joulujuhlassa yhteislaulun säestäminen. Laulu oli “Minä soitan harmonikkaa”, joka oli sanoitettu uusiksi teemaan sopivaksi. Säestys oli vaihtobasso ja takapotku –säestys, siis tavallinen humppasäestys c-mollissa. Tämän jälkeen hän säesti yhteislaulut kaikissa koulun tilaisuuksissa sekä koulun musiikintunneilla. Vapaan säestyksen taidot karttuivat luonnollisesti ja vain satunnaisen ohjauksen avulla. Pianonsoittotaito karttui musiikkiopistossa Kristiina Hohdin hyvässä opissa. Tärkeää soitonopiskelun motivaatiolle oli, että piano-opettaja ei arvottanut eri musiikkityylien soittamista.

Seppo Hovin kirjat Vapaa säestys 1 ja 2 olivat myöhemmin 1980-luvulla apuna taitojen rakentamisessa, mutta varsinaisesti ensimmäiset ohjatut vapaa säestys –tunnit olivat vasta Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen opiskeluaikojen alussa. Vapaa säestys 1-kurssin Jyrki Tenni suoritti tenttimällä, mikä ei ollut siihen aikaan kovin yleistä. Seuraavilla kursseilla häntä opettivat Kimmo Hakasalo, Kalle Elkomaa ja Carita Holmström sekä Esa Helasvuo. Erittäin tärkeäksi oppimiskanavaksi vapaan säestyksen osaamisen kannalta muodostuivat opiskelutovereiden kanssa harjoittelukopissa vietetyt jammailusessiot. Samaan aikaan musiikkikasvatusta opiskelivat nimittäin mm. Matti Paatelma, Toni Mäkinen, Tuomas Kesälä, Jiri Kuronen sekä muita tämän päivän ammattipianisteja.
Opiskeluaikoinaan Jyrki Tenni aloitti vapaan säestyksen opettamisen yksityisoppilailla, mutta pian häntä pyydettiin opettamaan Länsi-Helsingin Musiikkiopistoon jossa hän opetti 1995-2007.

Jyrki Tenni suoritti varusmiespalveluksen soittamalla klarinettia Puolustusvoimien varusmiessoittokunnassa v.1990, joka perustettiin silloin. Intin jälkeen hän oli mukana kahdessa bändissä. Toisessa soitti inttikaveri Olli-Pekka Tuomisalo, jonka kanssa Jyrki soitti useassa kokoonpanossa seuraavien vuosien aikana niin tanssimusiikkia kuin jazzia. Omille bändeilleen Jyrki teki paljon sovituksia. Aluksi ne kirjoitettiin käsin, vuodesta 1993 alkaen Finalella ja 1998 alkaen Sibeliuksella. Menestynein bändi oli Makea Elämä, joka tuli toiseksi tansiorkestereiden SMORK-kilpailussa. Makea Elämä hävisi v.1999 pistein 672-666 Seinäruusuille. Bändi keikkaili ahkerasti ravintoloissa, tanssilavoilla sekä muissa tilaisuuksissa. Kokoonpano vaihtui v. 2004 ja nimeksi muuttui Sweet Life.

Musiikkiteatterimaailmaan Jyrki tutustui v. 1993, kun Marcus Fageruddin luotsaama kuuden nuoren säveltäjän joukko sävelsi Mosaiik!-esityksen. Hän sävelsi kolme laulua siihen. Tässä produktiossa esiintyivät mm. Vuokko Hovatta, Petriikka Pohjanheimo ja Susanna Torvinen.

V. 1996 taidekorkeakoulut Sibelius-Akatemia jaTeatterikorkeakoulu tekivät yhteisproduktion Rosvo-Roope Kaapelitehtaalle. Käytännön sävellystyön lisäksi Jyrki Tenni ajautui ottamaan vastuun myös teoksen musical directorina ja kapellimestarina. Kokemus oli rankka, mutta arvokas uran jatkoa ajatellen sillä tämän jälkeen seurasivat tehtävät kapellimestarina ja muusikkona mm. Teatteri Pienessä Suomessa, Lilla Teaternissa sekä Kouvolan Teatterissa. Teatterikorkeakoulun säestäjänä hän on toiminut v. 1997 alkaen.

Order a creative workshop on Keyboard Accompaniment and Improvisation!

Please contact:

Jyrki Tenni
phone: +358  (0)40 5045 295
email: info (at) jyrkitenni.fi

 

 

boston usa 2006 Boston USA

educa messut 2008 Educa Fair Helsinki 2008

Filippiinit 2006 jyrki ja oppilas Philippines 2006

jyrki lukee kiinalaisia nuotteja

jyrki saksassa 2009 Germany 2009

kiinassa yliopisto China

P1160065

P1160096